bord i tre

Sliping er mer enn bare et trinn i prosessen og veldig viktig av flere grunner. For det første fjerner sliping ufullkommenheter og uregelmessigheter slik at overflaten blir glatt og jevn. For det andre åpner sliping porene i treet, slik at påføring av olje og maling gir et fint resultat. Og sist, men ikke minst, fjerner sliping tidligere behandlingslag på allerede behandlet tre, slik at nye behandlingslag trenger bedre inn i treet. 

Tre som er godt slipt ser ikke bare innbydende ut, men føles også glatt og du merker det gode håndverket som ligger bak. Riktig sliping er viktig for å oppnå dette finishnivået, og i denne artikkelen får du all informasjon om effektiv sliping, viktige redskaper 


Forstå treets fibre og sandpapirets kornstørrelsene

Begrepet trefibre spiller en viktig rolle når man snakker om effektiv sliping. Trefibrene refererer til retningen på trefibrene i forskjellige stykker tre, og de varierer etter hvilken tresort det er snakk om og skjæringen av treet. Ulike fibre (rette, spiralformede, kveilede eller bølgete) reagerer forskjellig på sliping, og det kan være nyttig å vite om fibertypen, da sliping mot fiberens retning kan føre til riper og et ujevnt resultat. 

Sandpapirets kornstørrelse følger grovheten, hvor de lavere kornstørrelsene er grovere. De grove kornstørrelsene (60 til 80) egner seg til å fjerne gamle belegg eller til råvarer, mens de middels store kornstørrelsene (100 til 150) er gode til første sliping. Fine kornstørrelser (180 til 220) brukes til den endelige slipingen, mens ultrafine kornstørrelser (over 220) vanligvis brukes til polering og mellom maling- eller lakklag. 


Viktige redskaper og sikkerhetstiltak

De viktigste redskapene for riktig sliping inkluderer forskjellige typer sandpapir, en slipekloss for manuell sliping, samt slipemaskiner for større prosjekter. Redskapene har hvert sitt spesifikke formål, og valget av riktige redskaper kan være avgjørende for resultatet. Mindre jobber kan håndteres manuelt, da finere sliping dermed er mulig, mens slipemaskiner er bedre egnet for større prosjekter.

Sikkerhet er svært viktig under sliping, da prosessen resulterer i smuss og rusk. Bruk alltid vernebriller for å beskytte øynene mot slipestøv, en støvmaske for å forhindre innånding av fine partikler, og sørg også for tilstrekkelig ventilasjon i arbeidsrommet. I tillegg anbefales det å bruke hansker for å beskytte hendene mot splinter og langvarig vibrasjon fra slipemaskiner.


Viktigheten av støvavsug

Støvavsug er ofte en oversett, men viktig del av sliping. Effektivt støvavsug gjør ikke bare slipeprosessen mer komfortabel og sunnere, men forbedrer også sliperesultatet. Ved å redusere mengden støv i luften blir arbeidsmiljøet renere, og dette er viktig for din helse og ditt velvære. Innånding av fine partikler kan være skadelig – derfor er det viktig å redusere luftbårent støv slik at luftveiene forblir sunne.

Støvavsuget forbedrer også effektiviteten ved sliping. En støvfri overflate forbedrer kontakten mellom sandpapiret og overflaten, og øker dermed slipekapasiteten. Dette fører til raskere og bedre materialfjerning, og sparer deg dermed for tid og krefter. Og sist, men ikke minst, forlenger støvavsuget maskinens levetid og den holder seg effektiv lenger. 

En annen fordel med støvavsug er færre riper. Støvpartiklene kan sette seg fast mellom sandpapiret og treet og forårsake riper og et ujevnt resultat. Effektivt støvavsug bidrar til en glatt overflate som er avgjørende for en finish av høy kvalitet. 

Trinn-for-trinn-guide for riktig sliping av tre

Nedenfor er en trinn-for-trinn-guide for riktig sliping av tre: 

  • Forberedelse: Rengjør først treoverflaten. Fjern støv, smuss og rester fra tidligere behandlinger. Med dette trinnet blir slipeprosessen effektiv og sandpapiret blir ikke tilstoppet av partikler. 
  • Velg riktig kornstørrelse: Med riktig sandpapir kan du få jobben gjort effektivt. Sandpapirets kornstørrelse avhenger av tresorten og det enkelte prosjektet. Start med en grov kornstørrelse for å fjerne ujevnheter og bytt kontinuerlig til finere kornstørrelser for et jevnt og jevnt resultat. 
  • Manuell sliping: Manuell sliping betyr kontroll og presisjon. Bruk en slipekloss for å opprettholde jevnt trykk og sand i retning av trefibrene. Bevegelsen skal være ensformig og jevn slik at alle områder behandles jevnt. 
  • Slipemaskiner: Slipemaskiner som eksenterslipere eller båndslipere er utmerket for større prosjekter. De sparer tid og krefter, men krever erfaring. Hold slipemaskinen i gang for å unngå å lage fordypninger i treet. 
  • Progressiv sliping: Progressiv sliping innebærer sekvensielle skift fra grove til fine kornstørrelser. Teknikken fjerner riper fra de grove kornstørrelsene og forbereder overflaten for bearbeiding. 
  • Sjekk glattheten: Kontroller jevnheten til treet regelmessig ved å føre hånden over overflaten. Du kan også bruke en lyskilde i lav vinkel, som lar deg se ujevnheter som er vanskelige å se med det blotte øye. 

Tips og triks for effektiv sliping

For å oppnå et profesjonelt resultat er det viktig å slipe med et jevnt trykk over hele overflaten. Bytt sandpapir regelmessig, da slitt sandpapir kan gjøre mer skade enn nytte. Når du bruker slipemaskiner, bør du la vekten av maskinen gjøre det meste av jobben for å unngå høvling av treet. 


Unngå de vanligste problemene under sliping

De vanligste problemene under sliping inkluderer virvelmerker, riper og oversliping. Virvelmerker, ofte forårsaket av slipemaskiner, kan forhindres ved å holde slipemaskinen i gang og ikke bruke for mye trykk. Riper fra sliping mot åreretningen kan unngås ved å følge trefiberretningen. Oversliping, som reduserer tykkelsen på treet, kan unngås ved regelmessig å sjekke treets tykkelse og glatthet.