En spisestue med et trebord

Treolje er blitt populært å bruke som en naturlig måte å beskytte og pleie treoverflater og deres skjønnhet. For å opprettholde utseendet og holdbarheten til treet, er det viktig å behandle det med pleie og beskyttelse. Det er her treolje kommer inn i bildet. I denne omfattende guiden vil vi fordype oss i treoljenes verden, og beskriver hva treolje er og hvordan du bruker den, de beste typene for ulike bruksområder, vedlikeholdstips og ofte stilte spørsmål.

Hva er treolje?

Før vi går inn på detaljene, er det viktig å forstå det grunnleggende. Treolje er et spesielt produkt utviklet for å trenge inn i treets overflate hvor den beskytter mot ulike elementer, som fuktighet og vanlig slitasje. Hovedformålet med treolje er å fremheve treets naturlige skjønnhet samtidig som det gir en beskyttende barriere.

Hvorfor bruke treolje?

Bruk av treolje har mange fordeler. Her er noen av de viktigste grunnene til å bruke det til beskyttelse av tre:

  • Estetikk: Treolje fremhever treets naturlige årer og farge, og gir det et mettet, skinnende utseende. Denne estetiske fordelen kan være spesielt flott på møbler, gulv og utendørs strukturer som terrassebord og skur.
  • Beskyttelse mot fuktighet: Tre er mottakelig for fuktskader, noe som kan føre til krumming, råte, sopp og mugg. Treolje skaper en hydrofobisk barriere som avviser vann og forhindrer disse problemene.
  • UV-beskyttelse: Sollys kan føre til at treet falmer og mister sin livlighet. Utendørs treolje fungerer som et skjold mot skadelige UV-stråler, bevarer treets farge og reduserer risikoen for solskader.
  • Holdbarhet: Regelmessig påføring av treolje kan forlenge levetiden til treprodukter betydelig, noe som gjør dem mer holdbare og motstandsdyktige mot slitasje.
  • Enkelt vedlikehold: Treolje gjør rengjøring og pleie av treoverflater enklere, da den avviser smuss og skitt, noe som muliggjør enkel og effektiv rengjøring.

Hvilken olje skal du bruke på tre?

Produkt-serien fra Rubio Monocoat tilbyr noen av de beste og mest holdbare treoljene på markedet. Vår unike formel gir en meget god finish med bare ett strøk, noe som gjør den til et utmerket alternativ for dem som leter etter en rask - men effektiv - løsning.

Beste olje for innendørs tremøbler og overflater

Oil Plus 2C er avansert oljeteknologi, takket være dens revolusjonerende bindingsegenskaper. Dette innovative produktet danner en molekylær binding med trefibrene på overflaten, og gir både beskyttelse og fine fargenyanser i bare ett enkelt strøk. Ved å eliminere overlappinger og merker kan du oppnå effektiv bruk og langvarig beskyttelse av treet ditt.

Denne treoljen bevarer ikke bare treets naturlige utseende og fiberstruktur, men den er også utrolig enkel å påføre på ulike tresorter og tørker raskt. Med bruken av B-komponenten (akselerator) blir overflaten tørr innen 24 timer og fullstendig herdet etter bare 5 dager. Etter de 5 dagene er overflaten klar til å rengjøres lett med vann og såpe.

Oil Plus 2C-serien tilbyr et stort utvalg av farger, med over 40 alternativer å velge mellom. Denne kolleksjonen har fargetoner som fremhever den naturlige skjønnheten i treverket samt moderne som gir rommet liv og lys. 

Hva er den beste utendørs treoljen?

Her anbefaler vi DuroGrit, vår utendørsolje med FibreGrit-teknologi og en revolusjonerende ny måte å etterbehandle og beskytte utendørs treverk på. Vår nyeste utendørs olje er egnet for alle utendørs treprodukter, som terrasser, møbler, porter, gjerder, skur og hagehus. Det er en bærekraftig, trebasert og vannoppløselig olje som farger og beskytter alt utendørs tre i ett enkelt lag, omtrent som vår populære Oil Plus 2C.

FibreGrit-teknologi 

FibreGrit-teknologien, der tilsatte trefibre gir oljen sin unike struktur, skaper den perfekte kombinasjonen mellom et mettende og et pustende monocoat-system. For mer teknisk informasjon og råd, se vår produktside.

DuroGrit vil endre industrien for utendørs trebehandling, ikke bare på grunn av den revolusjonerende teknologien, men også på grunn av det store utvalget av farger og enkel påføring. 

Slik påfører du vår innendørs treolje

Riktig påføring er avgjørende for å oppnå de beste resultatene. Her er en trinn-for-trinn-guide for hvordan du påfører treolje på treoverflate:

  • Forbered overflaten: Rengjør treverket grundig, fjern smuss, støv eller tidligere behandlinger. Slip treverket om nødvendig for å sikre en jevn overflate.
  • Påfør oljen: Bruk en beige scrubby pad til å påføre treoljen jevnt langs treets årer.
  • La oljen trekke inn: La oljen virke i 5 minuttene så den kan trekke inn i treverket.
  • Fjern overflødig olje: Tørk av overflødig olje med en ren, tørr klut.
  • La overflaten tørke: La treoljen tørke helt (Oil Plus 2C tar opptil 12-24 timer). 

Så enkelt er det!

Slik påfører du vår utendørs treolje

Til slutt vil vi se nærmere på hvordan du bruker DuroGrit - det er veldig enkelt!

På nytt tre

  • Vi anbefaler å la det nye treverket forvitre utendørs i ca. 4-6 uker (unntatt eik).Hvis dette ikke er mulig, slip treverket fritt for riper med korn på 80 for å åpne treporene. La allerede nytt tre eller tre som inneholder naturlige tre-ekstrakter (eik, rødt sedertre, redwood etc.) og spesielt løvtre (ipé, teak, merbau etc.) forvitre utendørs i ca. 4-6 uker. Dette vil la de vannløselige stoffene komme ut av treet og treet vil bedre absorbere DuroGrit. 
  • Rengjør overflaten med Exterior Wood Cleaner og la den tørke. Fukt først treoverflaten med en mild dusj med vann fra en hageslange. Rengjør overflaten med Exterior Wood Cleaner og en stiv nylon scrubbing brush (bruk hansker og øyevern). Ikke la oppløsningen tørke inn. Skyll restene av rengjøringsoppløsningen grundig med rent vann til alle skumrester er skylt bort. La overflaten tørke helt. 
  • Påfør DuroGrit. Påfør kun under frostfri og tørre forhold og unngå påføring av DuroGrit hvis det forventes regn innen 10 timer etter påføring. Rør produktet i noen minutter før bruk. Påfør produktet jevnt på overflaten med en myk, syntetisk pensel laget for vannbaserte produkter. Arbeid i retning av treets installasjon, og dekk alltid hele lengden. For vertikalt installerte plater betyr dette fra topp til bunn og for horisontalt installert tre fra venstre til høyre (eller omvendt). Så stopp aldri midt på et brett, men kun ved en naturlig pause (f.eks. en samling, kant, trapp osv.) Arbeid i små seksjoner på omtrent 1 eller 2 platers bredde. Påfør alltid tilstrekkelig produkt og pensle igjen for å unngå start/stopp-merker og merker fra penselen (husk å ikke legge for mye press på penselen). 
  • La overflaten tørke i 3 timer. La overflaten tørke i ca. 3 timer. Fullstendig herding skjer etter 3 dager (ved 20 °C). Husk at lave temperaturer, dårlig ventilasjon og høy luftfuktighet forsinker tørke- og herdeprosessen betydelig.

På tre som trenger renovering eller tidligere er behandlet med annet enn Rubio Monocoat-produkter

  • Fjern alle rester av gamle produkter. Fjern alle rester av gamle produkter ved å slipe overflaten ripefri. Avslutt med å slipe med kornstørrelse 80, ikke slip finere. Jo finere du sliper, jo mindre produkt kan trenge inn i treverket og jo mindre intens blir fargen (og beskyttelsen). Er treverket ditt for skittent til at du begynner å slipe med en gang? Rengjør det først med enten vann eller Exterior Wood Cleaner (se trinn 2). Ved å fjerne mye smuss allerede på forhånd, vil ikke sandpapiret ditt bli slitt så fort når du sliper. 
  • Rengjør overflaten med Exterior Wood Cleaner og la den tørke. Fukt først treoverflaten med en mild dusj med vann. Rengjør overflaten med Exterior Wood Cleaner og en stiv nylon scrubbing brush (bruk hansker og øyevern). Ikke la løsningen tørke og skyll grundig bort restene fra rengjøringsløsningen med rent vann før alle skumrester er skylt bort. La overflaten tørke helt. 
  • Påfør DuroGrit.  Arbeid kun under frostfri og tørre forhold og unngå påføring av DuroGrit hvis det forventes regn innen 10 timer etter påføring. Rør produktet rundt noen minutter før bruk. Påfør produktet jevnt på overflaten med en myk, syntetisk pensel laget for vannbaserte produkter. Arbeid i retning av treinstallasjonen, og dekk alltid hele lengden. For vertikale plater betyr dette fra topp til bunn og for horisontale plater fra venstre til høyre (eller omvendt). Så stopp aldri midt på et brett, men bare ved en naturlig pause (f.eks. en samling, kant, trapp osv.) Arbeid i små seksjoner på omtrent 1 eller 2 platers bredde. Påfør alltid tilstrekkelig produkt og pensle over igjen for å unngå start/stopp-merker og merker fra penselen (husk å ikke legge for mye press på penselen). 
  • La det tørke i 3 timer. La tørke i ca. 3 timer. Fullstendig herding skjer etter 3 dager (ved 20 °C). Husk at lave temperaturer, dårlig ventilasjon og høy luftfuktighet reduserer tørke- og herdeprosessen.

For de som leter etter produkt til industrielle formål, vennligst ta kontakt med vårt tekniske team!

Tips: Oppretthold kantene våte for å unngå overlapping. Feil som oppstår under påføring (startmerker, merker fra penselen, overlappinger osv.) kan repareres på den våte overflaten opptil 15 minutter etter påføring (avhengig av værforholdene). Påfør litt ekstra DuroGrit på merket. Legg litt press på penselen slik at produktet som allerede er påført løses opp og blandes med det nye. Til slutt glatter du ut til du ikke lenger har penselmerker. Se det! Nå vet du det mest nødvendige om DuroGrit.

Hvor ofte bør jeg bruke treolje?

Hyppigheten av påføring av treolje varierer avhengig av spesifikk bruk og miljøforhold. La oss se på forskjellige scenarier:

For utendørs tremøbler

Utendørsmøbler i tre utsettes for tøffe forhold, så det er lurt å påføre treolje hvert år, eller annethvert år – eller så snart treet mister glansen eller blir mer absorberende.

For treterrasser

Terrasser krever vanligvis hyppigere vedlikehold. Vurder å påføre terrasseolje hver 12. måned ettersom den skal tåle mye fottrafikk og konstant eksponering for elementene.

For innendørs overflater

Innendørs treoverflater, som gulv og møbler, trenger vanligvis sjeldnere vedlikehold. Du kan vanligvis påføre innendørs treolje hvert 2. til 5. år eller etter behov, avhengig av slitasjenivået. Heldigvis har vi vår Universal Maintenance Oil 2 Mix for å bringe dine livløse oljede overflater tilbake til livet!

Hva er forskjellen på treolje og beis?

Begrepene treolje og beis brukes ofte om hverandre, men de tjener forskjellige formål. Trebeis brukes først og fremst til å endre fargen på tre, mens treolje forsterker treets naturlige farge og gir beskyttelse. Treolje trenger inn i treet, mens trebeis danner et overflatelag. Hvis du ønsker å opprettholde treets naturlige utseende og gi beskyttelse, er treolje det beste valget. Oil Plus 2C både farger og beskytter.

Tresorter som Oil Plus 2C er velegnet til

Oil Plus 2C er en allsidig tokomponents treolje som passer for alle tresorter, inkludert eik, kirsebær, furu og mye mer. Det gir fordelene ved å fremheve treets naturlige skjønnhet og gi varig beskyttelse. Den brukes ofte til tregulv, møbler, skap og annet interiør.


Tips til vedlikehold av tre

Vedlikehold av tre er en pågående prosess, men å følge disse tipsene kan hjelpe deg med å holde treoverflatene dine flotte i årene som kommer: 

Tregulv

  • Fei eller støvsug regelmessig for å fjerne smuss og rusk.
  • Bruk filtputer under møbler for å unngå riper.
  • Plasser tepper eller matter i områder med mye belastning for å redusere slitasje.
  • Vask bort søl umiddelbart med en fuktig klut. Bruk vårt Stain Remover Set for å fjerne vanskelige flekker!
  • Bruk vårt utvalg av pleieprodukter for å holde gulvet flott.

Tremøbler

  • Støv av møblene dine regelmessig for å forhindre opphopning av smuss og skitt.
  • Bruk underlag eller dekkebrikker for å beskytte treverket mot fuktighet og varme.
  • Hold møbler unna direkte sollys for å forhindre falming.
  • Bruk vår Universal Maintenance Oil 2 Mix en gang i året for å friske opp møblene.

Skur

  • Sjekk regelmessig om det er tegn på skade eller slitasje.
  • Rengjør og påfør ny olje hvert år eller annethvert år.
  • Fjern rusk og rot i skuret.

Terrasser

  • Fei eller bruk en løvblåser for å fjerne rusk fra overflaten.
  • Høytrykksvask en gang i året for å fjerne smuss og skitt.
  • Påfør treolje årlig eller annethvert år, eller etter behov.

Ved å følge disse tipsene og bruke produkter av høy kvalitet som vår DuroGrit, kan du holde treoverflatene dine vakre og godt beskyttet i årene som kommer.

Vanlige spørsmål om treolje

Vi har laget en liten liste over ofte stilte spørsmål om treolje for å hjelpe deg med å forstå alt om bruk og vedlikehold:

Hvor mange strøk olje skal treet ha?

Kun ett strøk Oil Plus 2C eller DuroGrit er nødvendig for optimal beskyttelse og fargeintensitet.

Kan du oljebehandle terrassebord når det er vått?

Nei, det er best å gi bordene olje når det er tørt og værmeldingen sier flere dager med tørt vær. Dette gir riktig tørking og maksimal tørking.

Er treolje trygt i forhold til kontakt med matvarer?

Ja, Rubio Monocoat Oil Plus 2C er helt sikkert i forhold til matvarer når den er helt herdet.